Behandeling van tics bij Grip Psychologenpraktijk

Bij veel kinderen onder 10 jaar zijn tics aanwezig. In de meeste gevallen gaan deze in de loop van de tijd vanzelf weer weg. Sommige kinderen of volwassenen kunnen zo een last hebben van tics, dat dagelijkse bezigheden zoals lezen of autorijden niet of moeilijk uit te voeren zijn. Bij Grip Psychologen bieden we mogelijkheden voor de behandeling van tics.

 

Tics zijn zeer divers en komen in een wisselend patroon en frequentie voor. Het kunnen motorische tics zijn, zoals oogknipperen, schoudertrekken of hoofdschudden. Tevens bestaan er vocale tics in de vorm van bijvoorbeeld kuchen, snuffen, gillen of woorden roepen. Sommige mensen ervaren ook cognitieve tics, zoals letters of lettergrepen tellen in ondertiteling of denkbeeldige lijnen trekken op plafonds en vloeren. Naast tics hebben mensen ook regelmatig last van impulsiviteit, hyperactiviteit, dwangklachten of dwanghandelingen. De ticstoornissen die het meest voorkomen zijn het syndroom van Gilles de la Tourette, de voorlopige ticstoornis en de chronische ticstoornis.

 

Behandeling ticstoornissen

Gilles de la Tourette en andere ticstoornissen zijn neurologische aandoeningen. Uit onderzoek blijkt dat cognitieve gedragstherapie en farmacotherapie beiden effectieve behandelingen zijn bij ticstoornissen. Bij Grip Psychologen wordt behandeling middels cognitieve gedragstherapie aangeboden. De aangeboden behandelmethoden zijn habit reversal (het uitvoeren van een tegengestelde beweging) en exposure en responspreventie (het tegenhouden van tics). Bij Grip Psychologen vindt er na de intake een keuze van een van deze twee behandelvormen plaats.

 

Vergoeding
Deze klachten vallen niet onder de vergoede zorg. Tenzij er bij u een andere, wel vergoede stoornis wordt vastgesteld zult u voor deze klachten zelf de kosten moeten betalen. Informeer bij ons secretariaat naar de voorwaarden.

 

Contact opnemen

Wilt u direct een afspraak maken of wenst u meer informatie? Aarzel dan niet en neem gerust contact met ons op. Wij leggen u graag uit wat wij voor u kunnen betekenen.