Nl En

Lichte problemen met alcohol en drugs

Heeft u last van een verslaving of problematisch middelengebruik en overweegt u om daarvan af te komen? Heeft u het idee de controle over uw alcohol- of drugsgebruik langzaam kwijt te raken? Drinkt of blowt u meer dan dat u eigenlijk zou willen? Heeft u steeds meer alcohol of drugs nodig om hetzelfde effect als voorheen te krijgen? Dan bent u mogelijk ‘afhankelijk’ of ook wel verslaafd aan een middel. Bij Grip Psychologen noemen we het ‘problematisch middelengebruik’.

De oorzaken

Stoornissen in het gebruik van middelen komen veel voor. Er is mogelijk sprake van een verstoorde emotieregulatie. Mogelijke oorzaken van problematisch middelengebruik zijn persoonlijkheid, omgevingsfactoren en erfelijkheid.

Behandeling 

Bij Grip Psychologen bieden wij begeleiding voor lichte stoornissen in middelengebruik, namelijk voor problematisch gokken, alcohol-, cannabis- en cocaïnegebruik. Overmatig gebruik van middelen kan onder andere leiden tot slaapproblemen, depressieve klachten en angstklachten. Ernstige afhankelijkheid en misbruik van middelen behandelen we niet in onze instelling. In dat geval is er intensievere behandeling nodig waarbij bijvoorbeeld een arts ondersteunt bij het detoxificeren (ontwennen) van een middel of waarbij opname nodig is.

De behandeling bestaat uit cognitieve gedragstherapie. Gedurende de behandeling wordt gekeken naar mogelijke oorzaken en wordt stilgestaan bij wat het middelengebruik triggert. Vervolgens wordt zelfcontroletraining toegepast en worden vaardigheden aangeleerd om anders met middelen om te gaan.

 

Voor meer informatie: 

https://www.vgct.nl/vgct.nl/public/over-cgt/patienteninformatie/alcoholverslaving

Blended Care

Wanneer er sprake is van problematisch alcoholgebruik bieden wij gedeeltelijk online behandeling aan, in samenwerking met de online programma's (e-health) van Therapieland. Op de pagina Blended Care vindt u meer informatie.

Contact opnemen

Wilt u direct een afspraak maken of wenst u meer informatie? Aarzel dan niet en neem gerust contact met ons op. Wij leggen u graag uit wat wij voor u kunnen betekenen