PTSS / trauma
Heeft u last van nare herinneringen, angstige dromen of schrikreacties? Een traumatische ervaring kan enorme invloed hebben op uw dagelijkse leven. Ook lange tijd nadat de traumatische gebeurtenis heeft plaats gevonden kunt u klachten houden. U kunt bijvoorbeeld last hebben van de volgende klachten:
Herbeleving van de gebeurtenis
Herbeleving herkent u aan beelden en gedachten die zich aan u opdringen of aan het gevoel dat u de gebeurtenis opnieuw beleeft. Het kan ook zijn dat u last heeft van angstige dromen en nachtmerries.
Vermijden van gedachten, gevoelens of situaties
Het vermijden van plaatsen of activiteiten die u doen herinneren aan het trauma. Of het niet kunnen herinneren van een onderdeel van de gebeurtenis. Het komt ook voor dat uw gevoelens vlak zijn geworden. Bijvoorbeeld dat de interesse in leuke activiteiten sterk is afgenomen.
Lichamelijke spanningen
Concentratie problemen, schrikachtigheid of moeilijk in slaap vallen door lichamelijke spanningen. Het kan ook zijn dat u prikkelbaar bent of last hebt van woede-uitbarstingen.
De oorzaken
Traumatische ervaringen treden vaak op na bijvoorbeeld het meemaken van een overval, fysiek geweld, seksueel misbruik of een ernstig auto-ongeluk. Ongeveer 8% van de Nederlandse bevolking lijdt aan posttraumatische stress-stoornis.
Behandeling
Een traumabehandeling is een intensieve behandeling. Tijdens de intake zal eerst met u onderzocht worden of er daadwerkelijk sprake is van een posttraumatische-stressstoornis (PTSS). Wij bieden vervolgens twee soorten behandelingen, te weten Imaginaire Exposure en EMDR therapie.
Imaginaire exposure is een onderdeel van cognitieve gedragstherapie. In deze behandeling stimuleert de psycholoog u om nare herinneringen aan de schokkende gebeurtenis herhaald en langdurig te herbeleven. U gaat uzelf dus doelgericht en langdurig blootstellen aan de traumatische ervaring. Het doel van deze therapie is dat u de herinneringen minder gaat vermijden, zodat u de gebeurtenis kunt gaan verwerken. Uw klachten nemen af en u ervaart geleidelijk minder angst bij het praten over de traumatische gebeurtenis.
Een andere vorm van behandeling is EMDR, wat staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Dit is een therapie waarbij u wordt gevraagd aan een traumatische herinnering terug te denken. Tegelijkertijd wordt u afgeleid, meestal door oogbewegingen of door geluiden. Hierbij komt een proces op gang in de hersenen waardoor het natuurlijke verwerkingsproces wordt gestimuleerd. De oogbewegingen of geluiden worden in sets herhaald tot de herinnering bijna geen negatieve gevoelens meer oproept. Meer over EMDR therapie.
Voor meer informatie:
https://nedkad.nl/voor-patienten-en-belangstellenden/trauma/
https://www.vgct.nl/vgct.nl/public/over-cgt/patienteninformatie/ptss
Contact opnemen
Wilt u direct een afspraak maken of wenst u meer informatie? Aarzel dan niet en neem gerust contact met ons op. Wij leggen u graag uit wat wij voor u kunnen betekenen.