Nl En

Verlies en rouw

Wat is rouw?

Rouwen kan een heel moeilijk traject zijn en uit onderzoek is gebleken dat bij één op de vijf sterfgevallen nabestaanden te maken krijgen met ernstige rouwproblematiek. We spreken hiervan wanneer u bijvoorbeeld intens verdriet voelt dat nauwelijks minder wordt naarmate de tijd verstrijkt en u veel moeite heeft om het verlies te accepteren, wat u belemmert in uw normale dagelijkse activiteiten. U heeft het dan moeilijk om uw verlies een plaats te geven en hierbij kan professionele hulp u ondersteunen om het rouwproces op gang te brengen.

 

Rouwverwerking is een manier waarop iemand probeert tot rust te komen na een ingrijpende verdrietige gebeurtenis. Er bestaat geen juiste manier van rouwen. De manier waarop iemand rouwt is voor iedereen anders en afhankelijk van meerdere zaken, zoals uw relatie tot de overledene, uw persoonlijkheid, de mensen in uw omgeving, of u voorbereid was op het overlijden of dat het plotseling gebeurde.

Behandeling 

Durf om hulp te vragen. De vraag die u zich misschien vaak stelt is: "heb ik het gewoon moeilijk of loop ik vast?". In de behandeling wordt gebruik gemaakt van cognitieve gedragstherapie. Eventueel wordt ook gebruik gemaakt van EMDR. Tijdens de behandeling wordt gewerkt aan een viertal taken die als rouwende belangrijk zijn om te volbrengen (Worden, 1991): de realiteit onder ogen zien, verdriet en pijn voelen, experimenteren in de nieuwe rol en verder gaan met leven.

 

Voor meer informatie:

https://www.thuisarts.nl/rouw/ik-rouw

Blended Care

Wanneer er sprake is van problemen met rouwverwerking bieden wij gedeeltelijk online behandeling aan, in samenwerking met de online programma's (e-health) van Therapieland. Op de pagina Blended Care vindt u meer informatie.

Vergoeding

Deze klachten vallen niet onder de vergoede zorg. Tenzij er bij u een andere, wel vergoede stoornis of een persisterende complexe rouwstoornis wordt vastgesteld zult u voor deze klachten zelf de kosten moeten betalen. Informeer bij ons secretariaat naar de voorwaarden.

Contact opnemen

Wilt u direct een afspraak maken of wenst u meer informatie? Aarzel dan niet en neem gerust contact met ons op. Wij leggen u graag uit wat wij voor u kunnen betekenen.