Nl En

Angst en paniek, piekeren

Ongeveer 4% van de bevolking heeft last van angst- en paniekstoornissen. Mede daarom is het een van de meest voorkomende aandoeningen in de psychologie. Op het moment dat u door uw angst of paniek niet meer normaal kunt functioneren in het dagelijks leven, dan spreken we van een stoornis.


Angst- en paniekstoornissen kunnen zich uiten in klachten zoals:

  • zich buitengewoon zorgen maken over allerlei dingen in het dagelijks leven;
  • paniekaanvallen;
  • beven en trillen;
  • hyperventilatie;
  • transpireren;
  • misselijkheid en maagklachten;
  • tintelende handen en voeten;
  • duizeligheid;
  • hartkloppingen en soms pijn op de borst.

De oorzaken

Er zijn meerdere mogelijke oorzaken voor een angststoornis. Soms is er aanleg in de familie en speelt erfelijke belasting mee, soms is er in het verleden sprake geweest van bijvoorbeeld een ingrijpende gebeurtenis die veel angst opriep of misschien is u in uw opvoeding (onbewust) aangeleerd om angstig te zijn. Het gevolg zijn vaak irreële gedachten die angst- en paniekaanvallen uitlokken. De klachten kunnen verergeren door factoren zoals slaapgebrek, gebruik van cafeïnehoudende producten en alcoholgebruik.

Behandeling

Met cognitieve gedragstherapie worden de manier van denken en doen op een positieve manier veranderd. Onderzocht wordt in welke situaties angst- en paniekaanvallen ontstaan en hoe u deze situaties met een reëel denkpatroon kunt doorbreken. Daarnaast wordt ook gewerkt aan hoe u de situaties die u vreest en misschien bent gaan vermijden juist op kunt zoeken. Dit wordt ook wel ‘exposure’ genoemd. De therapie is feitelijk een professionele training om dit nieuwe denk- en gedragspatroon aan te leren.

 

Voor meer informatie: 

https://nedkad.nl/voor-patienten-en-belangstellenden/angst/ 

https://adfstichting.nl/over-angst-en-dwang/angst-en-fobie/

Blended Care

Wanneer er sprake is van angst- en paniekklachten bieden wij gedeeltelijk online behandeling aan, in samenwerking met de online programma's van Therapieland. Op de pagina Blended Care vindt u meer informatie.

Contact opnemen

Wilt u direct een afspraak maken of wenst u meer informatie? Aarzel dan niet en neem gerust contact met ons op. Wij leggen u graag uit wat wij voor u kunnen betekenen.