Nl En

Dwangmatig denken en/of handelen

Wat zijn dwanggedachten en -handelingen?

Wanneer u steeds terugkerende gedachten heeft die u eigenlijk niet wilt hebben, spreken we van dwanggedachten. Vaak worden deze gevolgd door bepaalde handelingen die u moet doen, zonder dat u die tegen kunt houden, zoals bijvoorbeeld tellen of heel vaak uw handen wassen. Dit zijn dwanghandelingen. 

Mensen met dwangklachten zijn vaak bang dat er iets ergs staat te gebeuren als ze bepaalde handelingen niet doen. Hierdoor is het moeilijk om te stoppen met deze dingen te doen. Daarnaast bieden de dwanghandelingen vaak verlichting van de angst en eventuele somberheid.

De oorzaken

Er zijn meerdere mogelijke oorzaken voor een dwangstoornis. Vaak is het een combinatie van verschillende factoren, zoals aanleg in de familie, een ingrijpende gebeurtenis in het verleden die veel angst opriep, of opvoeding.

Behandeling

Met cognitieve gedragstherapie worden de manier van denken en doen op een positieve manier veranderd. Onderzocht wordt in welke situaties dwanggedachten en -handelingen ontstaan en hoe u deze situaties met een reëel denkpatroon kunt doorbreken. Daarnaast wordt er geoefend met moeilijke situaties door deze op te zoeken en geleidelijk aan te leren de dwanghandelingen niet uit te voeren. Dit wordt ook wel ‘exposure’ genoemd. De therapie is feitelijk een professionele training om dit nieuwe denk- en gedragspatroon aan te leren.

 

Voor meer informatie: 

https://nedkad.nl/voor-patienten-en-belangstellenden/dwang/

https://adfstichting.nl/over-angst-en-dwang/dwang/

Blended Care

Wanneer er sprake is van dwangklachten bieden wij gedeeltelijk online behandeling aan, in samenwerking met de online programma's van Therapieland. Op de pagina Blended Care vindt u meer informatie.

Contact opnemen

Wilt u direct een afspraak maken of wenst u meer informatie? Aarzel dan niet en neem gerust contact met ons op. Wij leggen u graag uit wat wij voor u kunnen betekenen.