Nl En

ACT

Acceptance & Commitment Therapy (ACT, spreekt u uit als het Engelse woord ''act'') is een wetenschappelijk bewezen vorm van gedragstherapie waarbij het doel is om uw psychologische flexibiliteit te vergroten.

 

Psychologische flexibiliteit wordt omschreven als uw vermogen om bewust contact te maken met het hier-en-nu en afhankelijk wat de situatie is, uw gedrag te veranderen of vol te houden op basis van uw persoonlijke waarden.

In andere woorden houdt dit in dat u niet langer vecht tegen dingen waar u geen controle over hebt, zoals uw gedachten, gevoelens of moeilijkheden in het dagelijks leven. In plaats daarvan leert u bewust in het moment te leven en uw persoonlijke waardes als kompas te gebruiken.

 

Een ACT behandeling richt zich niet direct op het verminderen van de klachten maar heeft dit wel vaak tot gevolg. De filosofie van ACT zegt dat pijnlijke ervaringen onvermijdelijk zijn in het leven en dat de manier waarop we met deze ervaringen omgaan bepalend is voor de kwaliteit van leven. ACT is onder andere effectief gebleken in het behandelen van angst- en dwangklachten, depressieve klachten en chronische pijn.

Kernprocessen

Er zijn zes processen binnen ACT die gezamenlijk werken aan het vegroten van de psychologische flexibiliteit.

 

ACT

1. Mindfulness: bewust contact maken met het huidige moment.

2. Cognitieve Defusie: letterlijk betekent dit loskomen van gedachten. U leert om uw gedachten met meer afstand te bekijken zonder ze al te serieus te nemen.

3. Acceptatie: ruimte leren maken voor onplezierige ervaringen zoals pijnlijke gevoelens, emoties, neigingen of gedachten.

4. Het zelf: flexibeler leren omgaan met uw zelfbeeld.

5. Waarden: onderzoeken wat werkelijk belangrijk voor u is en dit als richting aanhouden in het dagelijks leven.

6. Toegewijde Actie: het nemen van actie in de richting van uw aarden zodat het leven rijker en waardevoller wordt.

 

 

 

 

Wilt u meer weten? Aarzel niet en neem gerust contact met ons op.

 

Meer informatie over ACT leest u op de website van het Nederlandstalige deel van de Association for Contextual Behavioural Science (ACBS).