Nl En

Cognitieve gedragstherapie

Wanneer u last heeft van bijvoorbeeld somberheid of angstklachten, dan speelt uw manier van denken en doen daar een grote rol bij. Het kan voorkomen dat u meer last heeft van negatieve gedachten, die u aanzetten tot ongewenst gedrag, zoals het vermijden van sociale situaties of het uitstellen van belangrijke taken. Het gevolg daarvan kan zijn dat u zich somber voelt of angstig blijft. Als u merkt dat deze klachten u belemmeren in uw dagelijks leven dan kan cognitieve gedragstherapie een oplossing bieden.

 

Cognitieve therapie

Bij cognitieve therapie richt de therapeut zich samen met u op de vaak negatieve manier van denken, ook wel kennis genoemd. Hierbij wordt als uitgangspunt genomen dat negatieve interpretaties van belangrijke gebeurtenissen kunnen leiden tot angst, neerslachtigheid en irritaties, met ongewenste gedragingen als gevolg. Gezamenlijk wordt vervolgens gewerkt aan een meer helpende manier van denken, waarbij u specifieke situaties weer realistisch leert beoordelen.

Gedragstherapie

Uitstellen, inactief zijn, pleasen en vermijden van (sociale) situaties zijn slechts enkele voorbeelden van gedrag waar u last van kunt hebben. Gedrag houdt bepaalde overtuigingen en gevoelens in stand en is een belangrijk onderdeel in cognitieve gedragstherapie. Bij gedragstherapie brengt de therapeut de omstandigheden waarin dit soort problematisch gedrag tot uiting komt, gezamenlijk met u in kaart. Met behulp van oefeningen en huiswerk helpt de therapeut u om uw gedrag in lastige situaties weer onder controle te krijgen of om beter om te gaan met bepaalde omstandigheden.

 

Cognitieve gedragstherapie beïnvloedt dus zowel uw manier van denken als uw manier van doen. Afhankelijk van uw klachten zal de therapie zich meer richten op uw denken of op uw handelen. Aangetoond is dat deze aanpak dezelfde gunstige uitwerking blijkt te hebben op verschillende soorten cliënten.

 

Wilt u meer weten? Aarzel niet en neem gerust contact met ons op.

 

Meer informatie over Cognitieve Gedragstherapie leest u op de website van de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie (VGCT).