EMDR behandeling bij PTSS en andere klachten

Wat is EMDR?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Dit is een therapie gericht op mensen die last blijven ondervinden van de gevolgen van een schokkende ervaring. Al onze therapeuten worden opgeleid tot EMDR-therapeut.

 

Behalve bij PTSS kan EMDR behandeling ook ingezet worden bij klachten als faalangst, paniekklachten of een negatief zelfbeeld.

 

De therapeut zal vragen aan de schokkende gebeurtenis terug te denken inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. Daarna wordt het verwerkingsproces opgestart. De therapeut zal vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Maar nu gebeurt dit in combinatie met een afleidende stimulus. Doorgaans zal dat de hand van de therapeut zijn.

 

De therapeut zal vragen de aandacht hierop te richten en daarna de hand op ongeveer 30 centimeter afstand, voor het gezicht langs, heen en weer bewegen. Hierbij gaat het om series ('sets' genoemd) van oogbewegingen die ongeveer een halve minuut voortduren. Na elke set wordt er even rust genomen. De therapeut zal de cliënt dan vragen wat er in gedachten naar boven komt. De EMDR procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Vaak verandert er wat. De cliënt wordt na elke set oogbewegingen gevraagd zich te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna er een nieuwe set volgt. In andere gevallen zal er worden gewerkt met geluiden die, door middel van een koptelefoon, afwisselend rechts en links worden aangeboden. De procedure is verder hetzelfde.

 

Grip Psychologen

De Grip Psychologen zijn BIG geregistreerd, aangesloten bij het NIP (Nederlands Instituut van Psychologen) en lid van de Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve Therapie (VGCT). Wij zijn gevestigd twee locaties in Amsterdam.

 

Wilt u direct een afspraak maken of wenst u meer informatie? Aarzel dan niet en neem gerust contact met ons op. Wij leggen u graag uit wat wij voor u kunnen betekenen.